Четирите чешми при църквата Св. Богородица Благовещение (Рибната църква) в Асеновград

     Четири чешми при Рибната църква даряват с водата си жадните и вярващите. Църквата Св. Богородица Благовещение в гр. Асеновград се намира в така наречения Гръцки квартал и е най-известната в града. Наричат я Рибната църква, заради покрива на камбанарията, чието покритие наподобява люспи на риба.

Според вярващи в покрива на църквата била вградена люспа от риба. Друга причина за името е бликналото в основите на сградата аязмо, в което се появили и рибки. По тази причина около църквата има изградени няколко чешми, като заради името на църквата някои от тях са с чучури, като рибки.

Чешмата в градинката

Когато се идва по улица „Иван Шишман“ от центъра на града, на 7-8 стъпала над улицата, в  малка градинка е първата чешма.

DSC00566-1

     Пада се точно пред сградата на ВиК. Непрекъснато идват хора, които си наливат вода в туби. Над нея е надвиснало огромно дърво, а в дъното се вижда и самата църква.

DSC00605-1

    Чешмата с петте чучура-рибки

Втората чешма – е само 10-тина метра по-нататък, на самия тротоар, но под нивото на улицата. Всъщност са две мраморни чешми една до друга. Както се вижда, те са изградени  през 1987год., от дарители най-вероятно.

DSC00486

         По-голямата е с правоъгълно корито и с четири чучура за вода.

        По-малката е с елипсовидно корито и един чучур. Водата на тези чешми е от извора с рибките в църквата, която е доведена до тук за да изтича през устата на рибките-чучури.

DSC00489

     На следващата седмица рибките, от които тече вода са излъскани до блясък и все едно са сменени с нови.  Старите, патинирати от времето ми харесваха повече.

2-ра чешма чучри

Чешмата с Богородица до входа на църквата    

Непосредствено преди страничния вход за църквата, вградена в оградата на храма е третата чешма, изградена също със съдействието на дарители през 1996год.

     Чешмата е масивна, отгоре покрив с керемиди, отдолу мраморно корито. В средната и част е вградена икона. Ореолите на Богородица и Божият син светят при определен ъгъл на светлината.

    И нейните три чучурчета са като рибки, но тук може би с най-голяма основание, защото точно тази чешма се захранва директно от аязмото в което плуват истинските.

 Чешмата в двора на църквата   

Последната – четвърта чешма се намира в самия двор на църквата.

Чешма в двора на църквата Св. Богородица Благовещение в гр. Асеновград

     Може би е най-новата, а и стилът и е по-различен. Цялата е от мрамор, а мозайката в центъра наподобява слънце според мен. Нейната вода си е от водопроводната мрежа.

     И тази чешма, както и останалите са изградени в знак на благодарност от хората, на които  чудотворната  икона на Девата, тук в църквата е помогнала.

Може да харесате още...

3 Отговори

 1. Мария каза:

  Благодаря, за споделената информация 🙂
  Искам да знам, до Рибната църква може ли да се стигне пеша? Имам предвид от асеновградската гара/автогара (аз ще пътувам от Пловдив) да се тръгне пеш през Асеновград, удобно ли се за пешеходен туризъм за сам човек?
  А има ли някакъв градски транспорт до или в близост до църквата ? 🙂

  • Katrin каза:

   За съжаление не съм от Асеновград и винаги съм ходила до там с кола. Намира се много близо до Общината на града и хотел Асеновец – на 5-10 минутки пеша.

 2. Мария каза:

  Благодаря за опътването 🙂
  Усмихнати и уютни празници Ви желая 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights