Чешма в памет на тримата братя възстановили Рилския манастир

Сигурно всеки ще си помисли, че чешма в памет на трима братя възстановили Рилския манастир ще се намира някъде в пределите на самата обител – да, да ама – не.

Чешмата в двора на Граничкия манастир
Чешмата в двора на Граничкия манастир

Красива, бяла и обновена тя краси двора на китния Гранички манастир “ Свети Лука“. Разположена в подножието на Осоговската планина, православната обител е на около 7-8 км от Кюстендил, до с Граница.

Дворът на Граничкия манастир „Св. Лука“
Дворът на Граничкия манастир „Св. Лука“

Историята за тримата братя

Манастирът е основан през Х век и според легендата в него се е учил Св. Иван Рилски. През ХV век тук игумен е бил Яков, който имал трима сина – Йоасаф, Давид и Теофан, всичките родом от с. Граница. След като овдовели, заживяли в манастира. През периода 1453 г. – 1466 г. те са възстановили запустелия и ограбен Рилски манастир. Благодарение на тяхната дейност мощите на светеца, покровител на българския народ са върнати отново в обновената света обител.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир

Както се вижда от надписа, чешмата е изградена в памет на тримата братя, да напомня за тяхната всеотдайност. Въпреки че не е много обилна, вода тече и се ползва от хората, които решават да прекарат почивния си ден на чист въздух и сред красивия цветен и зелен двор на манастира.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир

Гранички манастир „Св. Лука“

В момента манастирът е постоянно действащ, той е девически. Местността, в която е изграден се нарича „Пустия манастир“, което говори че открай време там е имало духовен храм. Сега Граничкият манастир е паметник на културата. Отворен е за посещения и наистина е едно прекрасно място – дворът му е като английска градина. Всичко е потънало в цветя и зеленина, огромни дървета пазят сянка.

Чешмата в двора на Гранишкия манастир

Както всички сгради тук, църквата с камбанарията също са обновени.

Дворът и църквата на манастир „Св. Лука“

Над входа на църквата е иконата на Свети Лука, който е бил живописец и според Преданието е нарисувал иконата на Божията майка.

До входа цъфти красива магнолия. Манастирът „Свети Лука“ изненадващо е едно очарователно, спокойно и зареждащо място.

Ползвана информация: http://visit-kyustendil.eu/devicheski-manastir-sveti-luka

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights