Язовир Пчелина и „кацналият“на една скала параклис на Св. Йоан Летни

       Язовир Лобуш или язовир Пчелина е едно красиво, изкуствено създадено езеро недалеко от с. Поцърненци, Пернишко.

     За язовир Пчелина

Чух различни версии за името му. По популярната е, че е кръстен на селото, което е потопено при образуването му – с. Пчелинци. Казват, че при стената, под водата прозират сгради, но няма как да се провери, защото достъпът до там е ограничен. Друга версия е, че в скалите покрай него е имало е имало диви пчели.

     Действително, скалите са  порьозни и в тях са се образували доста отвори, така че е вероятно, но в момента няма нито един рой, даже и една пчеличка.  А може би, създаването на язовира ги е изгонило. Но и скалите, и гледката към водата са изключително красиви.

   Параклис „Свети Йоан Летни“

Освен прекрасната гледка, която е съвършена наслада за окото, тук се намира и миниатюрната, „кацнала“ на скалите над него църквица „Св. Йоан Летни“. Местността се казвала някога „Пчелин камък“, което потвърждава версията за дивите пчели.

Над входната врата има чисто нова икона на светеца, която  е компенсация от днешно време за съсипаните стенописи вътре в параклиса – наследство от безбожните времена на социализма. Но това си е чиста проба вандализъм, защото от малкото останало се вижда, че са били много красиви.

 

      Изчегъртаните очи на Богородица ще оставя без коментар и даже няма да публикувам снимка, защото е и грозно, и жалко, и тъжно. Затова в двете ниши са поставени икони при реставрацията на църквата, за да скрият унищожението по стените. Пък доста имена на глупци, „висят“ по стените, като се казва в една поговорка. 

    Отвън обаче е красиво –  синя вода, синьо небе, бели облачета, бял параклис, цветя, кръстове и други…

     Прекрасни гледки, чист въздух и българщина.

     И макар язовирът да е създаден по една доста прозаична причина – за да бъде утайник на река Струма, която е била силно замърсена от грандоманските металургични производства в Перник, сега когато за радост те са минало, тук се е получило едно невероятно място. И нещо много интересно – по пътя към параклиса и язовира срещнахме доста чужденци…всеки иске да се докосне до красотата и божественото, които тук вървят ръка за ръка.

 

Използвана информация от Wikipedia

Текст и снимки: К. Найденова

 


Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveПолзвана

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights