10 безценни богатства, които могат да се видят само в църква „Св. Николай Летни“ в Гумощник

Църква Св. Николай Летни“, за която искам да разкажа се намира в махалата „Селце“ на троянското село Гумощник. Обявена е за архитектурен паметник на културата през 2018г. Тук всичко впечатлява, има толкова много и единствени по рода си забележителности.

1. Строежът на църквата

Строителството на църквата е уникално за времето си, периодът е от 1935 до 1839г, когато е осветена. Зданието е внушително, за разлика от другите строени по това време, които са полувкопани в земята (единствената друга, за която се сещам е църквата „Света Троица“ в Банско) . Целият градеж е с дарения и труда на хората. Камбанарията е изградена през 1878г, като 250-килограмовата камбана е донесена чак от Румъния. Дарението е от човек от Дебнево в знак на благодарност за спасението му след преследване от турците.

Цялата църква е изградена само от камък – и сводовете, и стените с дебелите си 1,40м зидове.

2. Духът на майстор Колю Фичето

В Летописната книга на местния свещеник са описани два варианта за строителите – че са местни или, че са ученици на Колю Фичето. Дори има мнения, че самият той е ръководил строителството, но няма преки доказателства за това. Кое навежда на тази мисъл? Съпоставката е с Къщата с маймунката в Търново. Корнизните им зидове, доста си приличат. Този на църквата е изключителен с вградените в него скулптурни елементи.

Човешка глава

Image 1 of 9

Тези елементи са уникални и не се срещат в друга църква.

3. Иконостасът на църква „Св. Николай Летни“ в Гумощник

Може би най-голямото чудо тук е уникалният, изключително красив иконостас. Целият е изработен от сърцевината на орехово дърво и има единствена по рода си като фина брюкселска дантела дърворезба.  Сътворен е от така наречените марангози – братята от Ново село – Никола и Йонко Матееви между 1840-42год. В действителност е довършван до 80-те години на ХХ век. 

Иконостасът представлява Сътворението или Шестоднев. Това са шестте дни, според Библията,  в които Бог сътворява  света.  Те са изразени чрез 12 уникално резбовани сцени. В композициите се откриват етнографски елементи, най-вече в облеклата, които са подобни на типичните за периода.

Много интересен факт е, че първоначално през 1971г само иконостасът е обявен за паметник на културата с национално значение. Едва през 2018г цялата църква вече е призната.

4. Изображението на лъва

Още едно уникално нещо тук в църквата Св. Николай Летни е свързано с иконостаса. В една от вертикално резбованите колони има немислимо за времето си изображение. Това е лъв, символизиращ България, който е стъпил на главата на паднал човек до когото се търкаля фес.

Намира се ниско долу, между втората и третата композиция от Шестоднева. Това е един от малкото патриотични мотиви във Възрожденската ни църковна резба.

5. Иконата на Дева Мария

Уникална е една от иконите на Дева Мария. На мястото на църквата е имало параклис , който изгорял. От пожара се спасили само две икони, една от които – на Девата.

Поставена е на колона, в задната част на църквата. Където и да застанеш, очите на Дева Мария винаги гледат в теб.

6. Каменна плоча с двуглав орел

Бяла мраморна плоча с двуглав орел има върху пода на църквата. Там е написана и годината на освещаване на новоизградената църква – 1839г. Плочата е от най-щедрия дарител – Петър Йончев Балджи, чието име също е издълбано върху нея. Двуглавият орел в годините е символ на много държави, но в случая по-скоро се има предвид двуединството между църква и държава

Каменната плоча с двуглавия орел

7. Паметник на загинали при потъването на кораба Титаник.

Неповторимите неща продължават в двора на църквата. Тук се намира единственият паметник в България, а може би и в Европа на загиналите при потъването на кораба Титаник. На борда на Титаник е имало 38 българи, тръгнали към Новия свят да търсят по-добър живот за себе си и за семействата си. Те били от различни краища –  от Ловеч, Троян, Кюстендил, Тетевен, Луковит, Берковица, а осем от тях – от село Гумощник.

Паметник на потъналите с кораба Титаник

Любовна история като от Холивудски филм  е вплетена в съдбите на двама от наследниците им. Лазар Минков и Пейо Колчев тръгвайки към Америка остават в родното село бременните си съпруги. Титаник потъва и мъжете не оцеляват, но за радост и двете жени раждат здрави дечицата си. Лазар има дъщеря, която е кръстена на него – Лала. На другият мъж се ражда син, който взема неговото име – Пейо.

Минават години, децата пораснали и се залюбили, взели се и направили щастливо семейство. От брака между тях се ражда син – Патко Чакъров е неговото име. Той е дългогодишен учител и директор, който остава по родните места до смъртта си през 2003год.

8. Военните паметници

В двора на църквата Св. Николай Летни вляво, до пътеката към входа са разположени два военни паметника. Революционен е този край и хората му са големи родолюбци. Затова имената на загиналите са много и са изписани гъсто отгоре до долу.

9. Килийното училище

В двора на църквата се намира единственото запазено в Ловешка област килийно училище. То възникнало в 30-те години на XIX век и постепенно се разраснало до двуетажна сграда. Обновявано е два пъти – през 1979г и през 2009г. В една от стаите е възстановено обзавеждането на класна стая от периода на Възраждането.

Тук са показани двата начина на учене на писането – върху пясък и с калем и плоча. Уникално, може да се почувства духът на отминалите времена.

Освен, че училището е единствено по рода си, в него са изложени и няколко уникални учебника. Един от тях е читанка за трето отделение от 1896год. В нея прочетох много сладко детско стихотворение и една гатанка: От дясно брег, от ляво брег, по средата жив човек. Що е то? (Люлката с детето).

На родителите

Мале мила, тате мили! Вий, кои сте ме родили

И от рожбата за мен, трудите се всеки ден!

Всякога се Богу моля, да ви пази от неволя,

Да изпраща върху вас  от небето, де царува

Свойте щедри добрини

Много той да ви дарува, радостни, щастливи дни.

Има също учибник по вероучение за 2 клас и учебник по български език от 1928г.

На първият етаж на килийното училище е разположен етнографски музей, в койно можа да научим за местните традиции и обичаи.

10. Невероятната гледка към Стара планина

Съвсем не на последно място, от двора на църквата се разкрива повече от уникална, направо божествена гредка кам планината и връх Ботев.

11. Двете чешми към църква „Св. николай Летни“, Гумощник

На последно място и извън класацията, но не може да не споменемчешмите – това, което по принцип е основата на публикациите в този сайт. Но просто не можах да се въздържа да не разкажа за всички останали и уникалности тук.

Едната от чешмите е вътре в двора, изградена е със средства от дарител в памет на неговите близки.

Чешмата вътре в двора

Втората чешма е отвън, точно до входа към двора и е залепена на стената на музея. Изградена е при реновацията на килийното училище през 2009г.

Наистина безценно е всичко тук в тази уникална църква „Св. Николай Летни“ в Гумощник. Създаденото от нашите деди е живо и до днес, то ни вдъхновява и ни дава чувството за идентичност и принадлежност.

Източници: Изключително съм благодарна за разходкта в миналото, с която ни дари г-жа Ангелина Георгиева, секретар-библиотекар на ч-ще Отец Паисий в Гумощник; https://visit.troyan.bg/religiozen-turizam/tzarkva-sv-nikolai-letni-s-gumoshtnik

Текст и снимки : К. Найденова

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights