„Il Porcellino“ – късметлийският фонтан на Флоренция

       Флоренция, столицата на област Тоскана – един от най-красивите градове в Европа и люлката на заподноевропийския Ренесанс. Тук на всеки ъгъл се оглеждаш в култура, история и архитектура. Перлата в короната е разбира се катедралата Санта Мария дел Фиоре или Дева Мария с цветето – първото място, към което всички туристи се отправят.

Катедралата на Флоренция

        А само на няма и пет минутки от там или на около петдесет метра западно от Площад Синьорията (Piazza della Signoria) се намира едно малко пазарче. Там могат да се купят сувенирчета, кожени изделия и други джунджурийки, но не това е най- важното. Там е разположен малък фонтан представляващ бронзова статуя на прасе. Водата тече от устата му. Флорентинците го наричат галено Прасчо/Il Porcellino/, но това всъщност си е статуя на съвсем пораснал глиган.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  История на фонтана  

Изработена е от бароковия майстор Пиетро Taca (Pietro Tacca) около 1633 год. и е изпълнена по подобие на мраморна статуя от колекцията на Великия херцог Козимо I Медичи.  Оригиналът е от елинската епоха – скулптура, която се намира в момента в галерията Уфици. Друго копие на мраморния глиган се намира в Лувъра.

      Бронзовият модел, както се вижда  многократно надминава мраморния първоизточник. Счита се за едно от най-съвършените произведения изляти от бронз, ако не и „най“ от всички в този период с изключителните детайли, които се виждат по скулптурата – всяко едно отделно косъмче. Първоначално статуята е бил предназначена за градината към резиденцията на Медичите – Двореца Пити ( Palazzo Pitti). Няколко години по-късно, 1640г. решават, че ще го направят на фонтан и го поставят на пазара.

               Първоначално, фонтанът имал предимно практическа функция в допълнение към декоративната – осигуряване на вода за търговците от пазара. По това време произлиза и името му – умалително от „прасе“. След преместването му е изработена и бронзова основа с вана за събиране на водата.  Базата е украсена с изображения, също от бронз, представляващи флората и фауната от околната среда на блатата, където по принцип  живее дивата свиня. Това са растения и животни, както и земноводни, влечуги и мекотели.

 

  

 Легендата за Il Porcellino    

И сега най-интересното – легендата за „Прасчо“, родена в миналото, но никой не знае кога и защо. Всички знаят обаче, че това ще  донесе благополучие. За късмет трябва да се потърка зурличката на глигана, но само това обаче не е достатъчно. Пълната процедура за получаване на добра поличба е да се постави монета в устата му след като се потърка носа: ако монетата падне и не излезе извън решетката, където пада водата  – това ще донесе късмет. Затова пред фонтана, винаги е пълно с много хора, които търкат ли търкат – вече е излъскана до блясък от хилядите ръце, пускащи монети. Само дето това не е оригиналният фонтан, а негово копие. А оригиналната статуя се намира в музея Бардини във Флоренция, но това не прече търкането на

  Интересни факти  

Около фонтана-глиган има доста интересни факти:

  • Ханс-Кристиян Андересен след посещението си във Флоренция е написал разказа  „Металното прасе“
  • В два от филмите за Хари Потър „Il Porcellino“ може да бъде забелязан  – „Хари Потър и Стаята на тайните“ – на входа на училището Хогуърт и в „Хари Потър и даровете на смъртта“ в Стаята на изискванията.

     Копия на Il Porcellino по света

Явно бронзовият глиган е доста харесван, защото има доста негови копия по света, даже и още едно в Италия, а именно на централния площад на Риспеция (Rispescia), област  Гросето. Копието на скулптурата е дарение от град Флоренция през 1953 г. по повод основаването на градчето. Друг е в замъка на Enghien в Белгия.

На площад Richelme в Екс-ан-Прованс – Франция, също има фонтан и на външен вид почти няма разлика, но вместо пред пазара е пред местно кафене.

      В Монако де Бавария – италианското име на гр. Мюнхен в Германия има само статуя.

     По интересна е историята  на Il  Porcellino в Сидни. Намира се пред  болница в Сидни – дарена е през 1968год. от флорентинката Марша Фиачи.  В памет е на баща и д-р Томас Фиачи и брат и  д-р Пиетро Фиачи – италиански лекари-хирурзи,  работили в австралийската болница. Марша спестявала 7 години за да го купи. Желанието и било фонтанчето да печели пари за болницата и децата в нея, като се спазва същия ритуал с търкането на муцунката и пускане на монетата както във Флоренция. Прасето е доста популярно – то всъщност е на една от най-главните улици в града „Macquarie Strееt“.

     И може би най-младият Porcellino е поставен от Приятелите на Флоренция в гр. Грийнвил(Greenville) Южна Каролина. Копието е отлято във Флоренция, в леярната на  Енрико Маринели(Enrico Marinelli). Статуята е открита на 25 октомври 2011 г., в присъствието на  контеса  Симонета Брандолини Д’Ада. На „Приятели на Флоренция“  е  даден ключа  на град Флоренция,  по време на церемонията.

  

      Най-голямата изненада за мен беше откритието, което направих при посещението на музея Пергамон (Pergamon museum) в Берлин. Някъде из залите открих един симпатичен миниатюрен Porcellino.

Текст: К. Найденова


 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights