„Рибарят“ в парка Калемегдан – Белград

     Най – големият парк в Белград – Калемегдан е от основните забележителности на сръбската столица.

Парк и крепост Калемегдан

Калемегдан е турското име на Белградската крепост. Разположена е точно над мястото, където река Сава се влива в река Дунав. Името си получава по времето когато градът е под турско робство. В превод имета означава „замък“ и „площад“ Според местните заради белите каменни плочи, от които е изградена крепостта името на столицата е Белград. От върха се разкрива прекрасна гледка и към града и към парка с много растения, забележителности и места за почивка.

   

Фонтанът „Рибарят“

Освен, че в него се намира едноименната крепост, част от средновековен град, той е скътал още много красоти в себе си.  Една от най-чаровните от тях е фонтанът „Рибарят“ или „Борба“.         Този симпатичен рибар, който с всички сили се опитва да пребори една лоша змия е създаден  през далечната 1906 год.  от видния сръбски скулптор Симеон Роксандич.  Показана на международно изложение в Рим през 1907г, скулптурата обира доста овации, включително и от италианската кралска двойка. Творението се приема, като символ на победата на човека над природата. 

              

„Бедният рибар“ е харесан от всички и става емблема на младата сръбска държава и метафора за културното и развитие. Затова  е избран за един от основните експонати  в сръбския павилион на Балканското изложение в Лондон през същата година.

     Интересен факт е, че слухове за потъване на кораба с експонатите на път за Англия, кара  авторът да направи втори „Рибар“ от гипсовата форма за отливка. Впоследствие, оригиналът се завръща от изложението непотънал и непокътнат и се оказва, че другият вече е излишен. Но… всичко завършва с хубав край – номер две е закупен от общината в Загреб. Поставен е на „Йезуитсики“ площад в Горния град на старата част на хърватската столица, където също е фонтан.

     Видно е , че разлика няма. Оригиналът пък  е купен от Белградската община. Сложен е на едно от площадчетата в парка Калемегдан, в съществуващ на място фонтан от купчина струпани камъни, които още са си там .

   

Статуята на „Победителят“  

Мястото, както и целият парк са привлекателна точка за почивните дни на столичаните, а също и на туристите идващи в Белград. Статуята  „Победителят“, извисяваща се на 14 метра височина е от най-впечатлаващите места в него.        Този страшничък воин с меч в едната ръка и орел в другата е поставен през 1928 г. в чест на 10 години от победата на сръбската армия над османската и австро-унгарската армии при Солун. Гарванът, който е кацнал на главата му не е част от експозицията, но може би му се иска.

   Гледки и градини

От горната тераса, на която е разположена статуята се разкрива много красива гледка към река Сава, точно при вливането и в р. Дунав.

       

Разходка из целия парк показва  купища интересни места, но също и много цветя, храсти, дървета, както и  забележителни гледки във всяка посока.

Източници: https://bg.wikipedia.org/wiki/

Текст и снимки: К. Найденова

  


 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights