Фонтанът на Хигия скрит в Кметството на Хамбург

     За мен най-красивата сграда в Хамбург е неговото кметство (Rathouse) Човек  се прехласва по изящната му кула с часовник, богатите орнаменти навсякъде по фасадите и скулптурните фигури на покрива му.

Добре е да имаш предварителна информация, за да знаеш, че влизането през централния вход е разрешено. 

 Красивата сграда на кметството на Хамбург

От там лесно се оказваш във вътрешния двор, също така красив и внушителен. А в центъра му е разположен фонтанът на богинята Хигия – точно като перла скрита в бисерна мида.

     История на фонтана

Фонтанът е изграден през 1896 г. за да не се забравят жертвите на огромната епидемия от холера в града – около 8000 души. Признат е за паметник на културата. В центъра му стои бронзовата фигура на богинята, символ на здравето и чистотата. Тя държи в ръката си ръковина, от която тече вода. В краката и лежи дракон, което е символ на победата над епидемията.

    Всъщност архитектът и скулпторът на кметството мислили фонтанът да е посветен на бог Меркурий – покровител на търговията, тъй като морската търговия е най-важния отрасъл за града. Хамбург често е наричан „Врата към света“, заради пристанището, което е от най-големите в Европа. Но е предпочетена Хигия заради драматичните последствия от епидемията.

  Архитектура на фонтана

   Фонтанът има три басейна, в най-горния е стъпила богинята, а по ръба на средния са насядали шест фигури, илюстриращи различни ползи от употребата на водата:

             Жена с огледало                                                 Жена със стомна                                                                   

 

                Човек с кораб                                                                  Фавн с раковина

 

… и още има жена с  венец и  мъж с риба.

Интересни факти

     Интересен факт е, че фонтанът е проектиран като триетажна сграда под земята. В основата на надземната част, под лъвските глави пръскащи вода са скрити декоративни решетки. Тук се всмуква въздух за климатизацията на сградата и така през лятото се ползва охлаждащия ефект на водата.

     Местоположение

До кметството на Хамбург може да се стигне по ул. Mönckebergstraße.  Преди това се минава покрай една от най-големите църкви – Св. Петър с една от най-уникалните врати, коита съм виждала.

Хамбург - църква Св. Патър  

Изключително красив град е Хамбург, не само с великолепното си кметство и скритият в него фонтан на Хигия. Тук има пет уникални църкви, модерен град изграждан върху стари складове  – Хафенсити (Hafencity), плетеница от канали и езера, второто по големина пристанище в Европа и много, много други красоти.

Източник:  Wikipedia

Текст и снимки: К. Найденова

 


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights