Фонтанът Madonna Verona на площад „Ербе“

     Освен прекрасната шекспирова Жулиета има още един женски образ, който е символ на вечната Верона.  Това е Madonna Verona – статуята на върха на фонтана, разположен на не по-малко емблематичния площад „Eрбе“ в сърцето на стария град.

Фонатанът с Palazzo Maffei в дъното и лъвът на Св. Марк върху бяла мраморна колона

  История на фонтана 

Фонтанът е издигнат от Cansignorio през 1368г и с това се приключва  ремонта на водоснабдителната система и изграждането на новия водопровод до Верона. От тогава и досега  това е един от най-известните архитектурни паметници и символи на града. Интересното при създаването на това произведение е, че материалите, които са използвани са много стари – мраморът е от римския форум, а басейнът от античните термални бани там.

     Мадонна, не е Дева Мария. В превод думата означава „Моята жена“, „Моята дама“ . Тя е жената, която олицетворява град Верона – кралицата с корона. Тази красавица е много древна – това е римска статуя, издигната на капитолския хълм на Верона през 360 г.  През дългите векове  е пострадала доста и дори главата и изчезнала. Смята се, че е била  на богинята на мъдростта и войните за благородна кауза – Минерва. При строителството на фонтана, създателят му решава да  възстановят скулптората като и  дадат нов  живот и я поставят на централния пиедестал.

      В ръцете си веронската Мадонна държи свитък, на който е изобразен герба на града. На него също е изписано: „Искам справедливост и ще ви донеса мир“.  Пиедесталът, върху който е  поставен басейна на фонтана  е с осем маски, подредени в два реда, разминаващи се симетрично. От устата им тече вода даже и през ноща.

     Площад „Ербе“ – Верона

Живописният площад „Ербе“  може да се нарече сърцето на града. Тук навремето се е въртяла голяма търговия, която и досега продължава в десетките сергии за привличане на туристи. Тук са разположени и други забележителности на Верона – кметството, високата 83м Кула на Ламбертите, наричана още кулата с камбаните. Но най-голямата забележителност на площада е духът на Верона, който витае наоколо.

 

 

Както във всички популярни туристически градове и тук има някакво поверие. Ако хвърлиш монетка във фонтана, ще ти върви бизнеса, сигурна заради добрата търговия, която се върти на площад „Ербе“.

        Вечер, когато голямата лудница на площада е затихнала, фонтанът с мадоната спокойно разпръсква водата си под светлината на уличните лампи.

Фонтан Мадонна Верона през ноща


Текст и снимки: К. Найденова

Източници:http://veronacityguide.altervista.org/inghilterra/verona-madonna-verona.html     https://ru.wikipedia.org/wiki/

 

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights