Azure Window- Синият прозорец на остров Гозо в Средиземно море

  Azure Window

     Когато човек види Azure Window, разбира защо трябва да се преклони пред силата и майсторството на природата.

Azure window – синият прозорец на о-в Гозо

    Остров Гозо е втория по големина остров на Малта, а Синият прозорец е естествена варовикова арка, намираща се в близост до плажа Dwejra Bay и до така нареченото вътрешно море. Невероятното образование се е получило след срутването на две варовикови  скали.

Azure Window, Gozo

      Арката се извисява на около 30 метра височина и образува нещо като синьо око между скалите. За съжаление, природата продължава да работи върху него ежедневно, което води до опасността в някакъв момент да се срути.

   Цялата околност е от варовикови скали, в които водата е издълбала различни причудливи образувания и езерца.Azure Window, Gozo

Azure Window, Gozo  Azure Window, Gozo

  Вътрешното море 

Точно до красивата арка е разположено и така нареченото вътрешно море(Inland sea) – това е лагуна, която се подхранва с морска вода от съвсем тесен проход през скалите. Около нея са разположени рибарските хижи.

 Inland Sea, Gozo

     Плажът е чакълест и не става за слънчеви бани, но иначе дълбочината на заливчето е малка. Когато морето е спокойно, лодките могат да преминат от другата страна през отвора, където дълбочината рязко става около 35м. В спокойни дни се правят разходки с туристи и тогава те минават точно под арката на Azure Window.

Inland Sea, Gozo Inland Sea, Gozo

  Синята дупка – Blue hole   

Най-любимото място за плаж, или по-скоро за къпане тук е Blue Hole – така наречената „Синя дупка“, макар че е малко опасно, тъй като дълбочината е голяма. Това е раят на гмуркачите. За да се стигне до нея са издълбани стълби направо в скалата.

Blue hole, Gozo

     Дупката е около един метър над морското равнище и е не повече от десет метра в ширина . Въпреки това, няколко метра по-надолу, има неограничен достъп до морето, когато водолазите се гмурнат в нея. Голяма пещера се разкрива на дъното, където могат да се видят различни видове риби, морски звезди и други подводни обитателиМаксимална дълбочина е 50 метра.

     Когато морето е спокойно гледката е завладяваща, но още по-впечатляваща е при бурни води, когато прилича на врящ котел.

Azure Window and Blue Hole, Gozo

За съжаление на 08 март 2017г природата затваря завинаги „Синият прозорец“. Морска буря разрушава една от най-големите забележителности на Малта.

Текст и снимки: Катрин Найденова

 


Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights