Дижон – по пътя на совата и на други места – част втора

       Продължавам разказа за прекрасния Дижон и  неговото разучаване, следвайки плочките  със совички. По пътя на  совата, плочката с № 1 е на площад Дарси.

Паркът и фонтанът на Дарси

За всички,  които сме учили хидравлика това име нещичко май напомня. Ами – да, има формула с такова име. Площадът и паркът до него са кръстени на великия учен Анри Дарси, за който Дижон е роден град.     Но не само това е причината –  по-важното е, че  той създава  там първата, затворена водопроводна система под налягане. Водата за нея е докарана от над 12км до резервоар. Освен това, пак в Дижон, за първи път водата се пречиства чрез система от филтри с различен пълнеж.  Тези придобивки  рязко повишили стандарта на живот на дижонци и в знак на благодарност, след смъртта на Дарси, те веднага преименували площада. А 50 години по-късно бил създаден и паркът, с красиви фонтани, стълбища, алеи,  статуи и растения.     Красивият фонтан с езерцето са до и над самия резервоар от 350 м.куб, съхранявал питейната вода.   

На входа на красивата градина, първата създадена в Дижон е скулптурата на бяла полярна мечка, копие на оригинала на Франсоа Помпон, който се намира в Парижкия музей d’Orsay.  

Фонтанът „Радост“    

На самия площад Дарси има още един фонтан, по-скоро фонтанче, наречено „Радост“ от автора му и чийто първоизточник се намира в гр. Одеса. Това фонтанче ми е мило, тъй като е описано в една от първите ми публикации за този сайт  ( https://aquaiarte.com/Фонтани с жабки 2 )   и когато изобщо не си представях, че ще го видя на живо.

     Радостни дечица, радостни жабчета …

 

  Забележителности в Дижон  

Пътят на совата продължава към останалите забележителности на Дижон.

Театърът

Наричали са Дижон градът на стоте камбани, заради многото църкви там. Част от тях не действат вече, а в едната, в момента е разположен театъра на града и това може би е единственият театър, показващ своите представления на такова място- църквата Saint Jean – внушителна, строга и малко мрачна.

  Фонтанът „Le Vendangeur“ 

Нашият път се отделя от совата и отива при следващия фонтан – на малко площадче с детска въртележка- много пъстро и препълнено с хора особено в летните жеги. Площад Francois Rude – на името на френски скулптор живял наблизо. В центъра му е фонтан в чест на винопроизводството – така типично за района.      Човекът отгоре е този, който мачка гроздето с крака, една много отговорна задача – статуята Le Vendangeur е сложена там през 1904 г.

 

         Наистина много живописно.

 Площад Liberation и дворецът на херцозите   

Накрая, но не на последно място е друго прекрасно място в този уникален град също притежаващо, своята плочка със сова . Площад Liberation – най-големият и точно пред дворецът на херцозите на Бургундия, областта чиято столица е Дижон. Над него се извисява най-високата кула – кулата на Филип Добрия. Фонтаните там са от вида „да се разхладим през лятото“, изникващи направо от плочките и особено любими на децата .

През деня не са нещо осебено но вечер гледката е забележителна.

Площад Liberation и дворецът на херцозите в Дижон - фонтанът е в зелени светлини 

Площад Liberation и дворецът на херцозите в Дижон - фонтаните са в лилава светлина

Площад Liberation и дворецът на херцозите в Дижон -водата на фонтаните е в синьо  

Дижонската горчица

Дижонската горчица е традиционна горчица на Франция. Град Дижон е бил център на производството на горчица през късното Средновековие и е получил изключителни права във Франция през 17 век. В момента има няколко производителя и техните магазинчета са навсякъде из града. Симпатичните бурканчета са опаковани във всякакви варианти за туриститите, а но много места може и да се пробва.

 

Зад се усети Дижон, трябва да се види – неговите тесни павирани улички, старите дървени къщи, богато орнаментираните църкви, прозорци, врати и корнизи на сградите и всичко друго, което не може да се опише.

А след като се обиколят всички забележителности по пътя на совата, може да се поеме в друга посока – пътя на виното „La Route des grands crus“, за който гр. Дижон е началната точка.

Текст и снимки: К.Найденова


Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.