Лековитата чешма до каменните гъби на с. Бели пласт

Лековитата чешма – така я знаят всички хора наоколо, както и много други, идващи от близо или далече за да си налеят от нейната вода. Всъщност откъде идва това име? Счита се , че водата от нея е обогатена с минерала зеолит, тъй като тя извира от хълм, който е част от най-голямото в света находище на зеолити.

Що е то зеолит?

Зеолитният хълм над чешмата

Зеолитите са огромна група минерали, които имат способността да отдават и отново да поглъщат- зеолитовата вода. Зеолитовите минерали обикновено са бели или безцветни, но при наличие на примеси могат да бъдат оцветени в розово, кафяво, червено, по-рядко и в други цветове

Според експерти вода, преминала през зеолит, премахва всички вредни за човека вещества. „Структурата и е такава, че тя улавя и изхвърля от организма натрупаните отрови. Зеолитът абсорбира амоняка, някои органични съединения, радиоактивни елементи, а също и някои тежки метали – олово, цинк, хром и други. Минералът, известен още като клиноптилолит обхваща целият район до с. Бели пласт.

Как да стигнем до чешмата?

До чешмата има черен път, по който може да се слезе с кола. Отбивката за него е на около 600м след природния феномен Каменни гъби , по посока на с. Бели пласт. Има и по-пряк 250-300м, който избрахме ние, слиза се пеша и е доста каменист – приличаше на пресъхнало дере. Но в този сезон се оказва е идеално място за тренировка на състезатели по мотокрос, които бързо прехвърчаха покрай нас.

Покрай пътя видях друга чешма, но тя събира вода от другата страна и никой не се спира при нея, пък и беше съвсем пресъхнала.

Лековитата чешма на село Бели пласт

Лековитата чешма се намира в ниското, доста е голяма и с много корита, но само с един чучур който през лятото не е с много силна струя, но все пак тече достатъчно за да се пълнят бутилки.

Лековитата чешма край с. Бели пласт

Чешмата е с каменна облицовка, която е съвсем скорошна. Доколкото можах да си преведа надписът на нея, който е на турски ( типично за кърджалийския край) гласи: Исмаил и баща му Насуф са извършили този жизнено важен ремонт през 2015г.

Обновената чешма и надписът

И наистина, обновяването е чудесно, защото предишният вид на изградената през 1967г чешма е доста неугледен, както може да се види от снимката по-долу.

Добрите хора не само са облицовали чешмата, но и са направили до нея навес, който да пази сянка на чакащите реда си. Защото понякога там се събират доста хора и с много туби.

Природна забележителност „Каменни гъби“

От другата страна на хълма, от който идва водата към чешмата, са намира природната забележителност „Каменни гъби“.

Каменните гъби

Красивите скални творения, под формата на гъби са зеолитни образувания, а леко розовият им цвят се дължи на минерала. Някои хора отчупват парченца от тях за да ги слагат във водата си, но това само ще навреди на гъбите, а няма да им помогне. Зеолитът трябва да се изкопае и да се подложи на специална термична обработка преди да се слага във водата за пиене. Затова хора, моля ви не съсипвайте тази наша природна уникалност.

Казват, че болестите в село Бели праст са рядкост. Хората вярват, че тази вода има лечебна сила. Идват от близо и далеч, даже и от чужбина по всяко време на денонощието да си наливат от животворната чешма. Дали е истина или не, не е доказано, но е факт че този минерал има наистина необикновени възможности.

От първо лице мога да кажа че водата има изключително мек и много приятен вкус, който не се загуби през цялата седмица, докато я изпих. А както знаем поне 50% от излекуването се дължи и на вярата в него. Знам, че ако мина наблизо пак ще отида да си налея от нея.

Използвана информация: https://rodopi24.blogspot.com/2016/08/100_35.html; https://bg.wikipedia.org/wiki/ ; https://bg.wikipedia.org/wiki/

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights