Фонтанът Контарини с белите мраморни лъвове в горния град на Бергамо

     Град Бергамо, който е само на четиридесетина километра от Милано, не е за изпускане. Много красиво градче в по-новата си и по-ниска част и обаятелно забележително в историческата си част. Тя е разположена на хълм и опасана с високи крепостни стени. Сърцето на стария град – Sitta Alta (буквално означава „горния“ град) е площад – piazza Vecchia.  В средата на площада е разположен фонтан с бели мраморни лъвове (вече мъничко са потъмнели).

     В действителност водата тече от устата на два сфинкса, които са в диаметрално противоположни страни. Между тях са разположени лъвовете, държащи в устата си вериги.

История на фонтана Контарини

Историята на фонтана е стара. Тъй като Бергамо дълго време е бил част от Венецианската държава, губернаторът е назначаван от там. Един от тях, Alvise Contarini, при заминаването си през 1780 г. подарява фонтана на града,  в жест на приятелство и за да покаже силната връзка между Бергамо и Венеция. Лъвовете са символ на Венеция и за малко им се е разминало унищожаването. Шестнадесет години след поставянето на фонтана, при размирици, гражданите на Бергамо свалили и натрошили плочата с лъва на двореца отзад – Palazzo della Ragione.     

Функцията на фонтана е двойна – както да краси централния площад на града, така и да утолява жаждата на хората през горещите летни дни. Това и в момента е така, и през лятото около него винаги е препълнено с хора, които или се снимат, или се разхлаждат със свежите струи.

 

Sitta Alta – старият град на Бергамо

Площад Вечиа, центърът на „горния“ град е заобиколен с ренесансови сгради, на първо място дворецът, споменат по-горе – Palazzo della Ragione. До него е градската кула с височина 54м,  даваща възможност за цялостна гледка към града. С времето е превърната в часовникова кула. От срещуположната страна е новият дворец – Palazzo Nuovo, в който сега е градската библиотека.     Тук наблизо има и други красиви мраморни лъвове. В съседство е Piazza dell Duomo, площадът на катедралата,  която така е вградена в съседните сгради, че няма никакава възможност да се види цялата, а само отделни нейни фрагменти. Там е прочутата базилика Санта Мария Маджоре  с параклиса на Колеони. Уникалното е в наличието на две врати – вртата с белите лъвове и вратата с розовите лъвове.

Porta dei Leoni bianchi

Porta dei Leoni rossi

     

За да се достигне до всички тези уникални лъвове трябва да се качиш в „горния“ град с фуникуляр. А за да се види цялостна гледка на Sitta Alta или за да се направи разходка до крепостта има втори фуникуляр, който отива до най-високота част на хълма. Гледката си заслужава и една снимка не може да покаже цялостното и въздействие.Гледка към Sitta Alta, Bergamo от най-горната част

Източници: https://ru.wikipedia.org/wiki/; https://it.wikipedia.org/wiki/Fontana_Contarini

Текст и снимки: К. Найденова 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.