Фонтанът Контарини с белите мраморни лъвове в горния град на Бергамо

     Град Бергамо, който е само на четиридесетина километра от Милано, не е за изпускане. Много красиво градче в по-новата си и по-ниска част и обаятелно забележително в историческата си част. Тя е разположена на хълм и опасана с високи крепостни стени. Сърцето на стария град – Sitta Alta (буквално означава „горния“ град) е площад – piazza Vecchia.  В средата на площада е разположен фонтан с бели мраморни лъвове (вече мъничко са потъмнели).

     В действителност водата тече от устата на два сфинкса, които са в диаметрално противоположни страни. Между тях са разположени лъвовете, държащи в устата си вериги.

История на фонтана Контарини

Историята на фонтана е стара. Тъй като Бергамо дълго време е бил част от Венецианската държава, губернаторът е назначаван от там. Един от тях, Alvise Contarini, при заминаването си през 1780 г. подарява фонтана на града,  в жест на приятелство и за да покаже силната връзка между Бергамо и Венеция. Лъвовете са символ на Венеция и за малко им се е разминало унищожаването. Шестнадесет години след поставянето на фонтана, при размирици, гражданите на Бергамо свалили и натрошили плочата с лъва на двореца отзад – Palazzo della Ragione.     

Функцията на фонтана е двойна – както да краси централния площад на града, така и да утолява жаждата на хората през горещите летни дни. Това и в момента е така, и през лятото около него винаги е препълнено с хора, които или се снимат, или се разхлаждат със свежите струи.

 

Sitta Alta – старият град на Бергамо

Площад Вечиа, центърът на „горния“ град е заобиколен с ренесансови сгради, на първо място дворецът, споменат по-горе – Palazzo della Ragione. До него е градската кула с височина 54м,  даваща възможност за цялостна гледка към града. С времето е превърната в часовникова кула. От срещуположната страна е новият дворец – Palazzo Nuovo, в който сега е градската библиотека.     Тук наблизо има и други красиви мраморни лъвове. В съседство е Piazza dell Duomo, площадът на катедралата,  която така е вградена в съседните сгради, че няма никакава възможност да се види цялата, а само отделни нейни фрагменти. Там е прочутата базилика Санта Мария Маджоре  с параклиса на Колеони. Уникалното е в наличието на две врати – вртата с белите лъвове и вратата с розовите лъвове.

Porta dei Leoni bianchi

Porta dei Leoni rossi

     

За да се достигне до всички тези уникални лъвове трябва да се качиш в „горния“ град с фуникуляр. А за да се види цялостна гледка на Sitta Alta или за да се направи разходка до крепостта има втори фуникуляр, който отива до най-високота част на хълма. Гледката си заслужава и една снимка не може да покаже цялостното и въздействие.Гледка към Sitta Alta, Bergamo от най-горната част

Източници: https://ru.wikipedia.org/wiki/; https://it.wikipedia.org/wiki/Fontana_Contarini

Текст и снимки: К. Найденова 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save


Save

Save

Save

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights