10-те най-интересни чешми за 2020 година

През 2020 година „Магията на водата“ разказа за доста чешми в България. Някои от тях посетихме през изминалата година. Други пък, макар и разглеждани по-отдавна намериха място на сайта през така наречената пандемична 2020 г. Тези, разказващи най-интересните истории са:

1. Малка чешма в Новоселски манастир разказва за българския Рокфелер

Новоселски манастир-чешма на Пенчо Семов

Най-скромната на външен вид чешма, намираща се в Новоселски манастир в гр. Априлци всъщност разказва най-тъжната част от живота на една невероятна личност. Пенчо Семов, наречен българският Рокфелер – бедно момче тръгнало от село Цвятковци, което става крупен индустриалец и главен акционер на 28 дружества в България. Чешмата е символ за множеството негови лични трагедии.

2. Чешмата, разказваща за Новоселското въстание

Градтишки боаз - битка и чешма

На пътя между Севлиево и Априлци, на малко уширение, каменна чешма утолява жаждата на преминаващите пътници. Но тази чешма също така разказва за кървавите събития при отбраната на Граднишки боаз. Тя защитава Новоселската република продължила 9 дни, такава каквато си я представял Дяконът Левски.

3. Чешмата за войника, вградена в ограда на къща в с. Гега

сало Гега

Тази 98 – годишна чешма е също и паметник. Съградена е на 27 октомври 1921год. в чест на войник от селото загинал по време на Балканската война.

4. Чешмата в Чуриловския манастир – манастирът с дяволите

Чуриловски манастир - чешма

Чешмата за светена вода е изградена от трима дарители през 1966г., а по-късно е обновена. Намира се в двора на Чуриловски манастир, известен с най-стряскащите картини от Страшния съд – изобилие от дяволи в притвора на църквата Св. Георги Победоносец. Затова манастирът е наречен още Дяволският.

5. Чешмата с жребеца в село Жребичко

Каменната чешма с жребеца от 1900 г. е обновена от местните хора от набор 1938. Намираща се във високата част на селота тя намеква за историите свързани с името му. Интересна е и историята на църквата от 1831г и нейният свещеник Тодор Трифонов неразривно свързани с Априлското въстание.

6. Старата чешма до глинената къща в Гумощник

Старата чешма се намира ниско в дола точно зад Глинената къща на махала Лакарево, село Гумощник. Ако искате да се потопите в магията на живота на старите българи, това е мястото. Малката, автентична глинена къща от ХIX век и нейната каменна чешма.

7. Чешмата с летящата Св. Петка в Петрички манастир

Най-старата от трите уникални чешми на скулптура Руси Дундаков е чешмата с летящата Света Петка. Украсата на чешмата е свързана отчасти и със заръките на петричката пророчица – Ванга. Тя изпраща много здраве на майстора и послание по местна жена за чешмата.

8. Земеделската чешма до театъра в Плевен

Три пъти най – най-новата, високата и украсената от трите чешми на скулптура Руси Дундаков е Земеделската чешма в Плевен. Поръчана е от БЗНС по случай 100-годишнината от създаването на организирано земеделско движение в България.

9. Чешма „Св. Богородица“ в близост до изворите на р. Младежка

Чешмата с пет чучура, посветена на Божията майка е в началото на уникалната екопътека „Изворите на река Младежка. Чешмата е дарение от местен жител – Борис Лимперов, изградена е през 1993год.

10. Чешмата с мечето в Сандански

Чешма „Мечето“ в Сандански е от онези емблематични символи, които остават в сърцето на всяко, вече пораснало дете за цял живот. Въженият мост в близост, къщичката на баба Яга и чешмата с мечето са изградени през 1959 -1960г и са част от емблематичния парк „Свети Врач“ в града.

За повече подробности последвайте отбелязаното…

Текст и снимки: К. Найденова

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights